fbpx

Alle bruiloftsjaren op een rij

Trouwen doe je in de meeste gevallen maar één keer in je leven. (Lang en) gelukkig getrouwd zijn is een goede reden voor een feestje. De meeste mensen kennen wel de koperen bruiloft of het gouden bruidspaar. De andere bruiloftsjaren zijn echter relatief onbekend, terwijl men vroeger aan bijna ieder jaar, een bijzondere naam heeft gegeven. Benieuwd in welk bruiloftsjaar jij je bevindt en wat er nog gaat komen? Hieronder vind je alle bruiloftsjaren op een rij!

Namen eerste vijf jaren van een huwelijk

1 jaar: Katoen

Zijn jij en je partner een heel jaar samen? Dan vier je jouw katoenen huwelijk en geef je elkaar volgens de traditie een cadeautje dat van katoen gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan een handdoek met hierop jullie namen en trouwdatum geborduurd.

2 jaar: Papier

Het tweejarig huwelijk heet het papieren huwelijk en wordt traditioneel met Lelietjes-van-Dalen gevierd. Wat dacht je van een papieren vaas met de lelietjes-van-dalen erin?

3 jaar: Leer

Als jullie drie jaar getrouwd zijn vieren jullie het lederen huwelijk. De bloem die bij dit jaar hoort is een zonnebloem.

4 jaar: Zijde

Het vierde jaar dat jullie getrouwd zijn heet het zijden huwelijk. Wat dacht je van een mooi zijden boeket als cadeau?

5 jaar: Hout

Het vijfjarig huwelijk heeft een minder chique naam en heet het houten huwelijk. Jullie hebben bewezen dat jullie huwelijk wel tegen een stootje kan. Een veel voorkomend cadeau is dan ook een tuinbank.

Jaar zes tot en met twaalf: van ijzer tot linnen

6 jaar: IJzer of suiker

Het zesjarig huwelijk heet een ijzeren bruiloft en wordt ook wel een suikeren bruiloft genoemd. Leuke cadeaus voor dit jaar zijn bijvoorbeeld een vuurschaal of lekkere zoetigheden om op te snoepen met elkaar!

7 jaar: Wol

Vieren jullie dat jullie 7 jaar getrouwd zijn? Dan spreken we van een wollen huwelijk. Je kunt een kledingstuk van wol cadeau geven.

8 jaar: Brons

Het achtste jaar van jullie huwelijk wordt het bronzen huwelijk genoemd en wordt soms ook klaproos genoemd. De bloem die hierbij hoort spreekt dus voor zich.

9 jaar: Aardewerk

Wanneer jij en je partner 9 jaar getrouwd zijn, vieren jullie het aardewerk huwelijk. Geef een pottenbak cursus cadeau. Niet zo creatief? Een kant en klare mok kopen kan natuurlijk ook. Nog één jaar en dan zijn jullie alweer 10 jaar getrouwd!

10 jaar: Tin

Tijdens het tienjarige jubileum geven partners elkaar volgens de traditie sieraden met diamanten en wordt het tinnen huwelijk gevierd.

11 jaar: Staal

Bij het bereiken van het elfde jaar vier je een stalen bruiloft. Geef een mooie messenset cadeau, een drinkfles of andere stalen benodigdheden.

12 jaar: Linnen

Zijn jullie twaalf jaar getrouwd dan heet jullie huwelijk een linnen huwelijk. Pioenrozen horen bij dit huwelijksjaar.

De koperen bruiloft: 12,5 jaar getrouwd

Het eerste jubileum dat tegenwoordig echt groots gevierd wordt, is de koperen bruiloft. Bruidsparen vieren dan dat ze al 12,5 jaar samen zijn. Reden genoeg voor een spetterend feestje met vrienden, familie, lekkere hapjes en drankjes en bijvoorbeeld een swingende bruiloftsband. Samen met de bruidsgasten van toen en nu blik je terug op de afgelopen jaren en blik je vooruit op een nog langer en gelukkig huwelijk!

Jaar 13 tot en met 20: van kant tot porseleininfographic bruiloftsjaren

13 jaar: Kant

Alweer 13 jaar getrouwd! Dat heet het kanten huwelijk. Dit is een ideaal moment om je partner iets van kant te geven om het te vieren.

14 jaar: Ivoor

Zijn jullie 14 jaar getrouwd dan vieren jullie het ivoren huwelijk, soms ook lood genoemd.

15 jaar: Kristal

Na 15 jaar vieren jullie het kristallen huwelijk. Over een passend cadeau hoef je niet lang na te denken: geef mooie, kristallen wijn- of drinkglazen om jullie jubileum te vieren.

20 jaar: Porselein

Ben je twintig jaar samen dan heb je een porseleinen huwelijk bereikt. Wellicht tijd om het porselein in huis eens te vervangen als mooi cadeau voor jullie zelf?

25 jaar: Groot feest, de zilveren bruiloft!

12,5 jaar na de koperen bruiloft geeft men vaak weer een groots huwelijksfeest: na 25 jaar zijn jullie namelijk een zilver bruidspaar! Reden genoeg om het bruiloftsfeest nog eens dunnetjes over te doen. Alle voetjes van de vloer met een ervaren bruiloft DJ.

50 jaar: Gouden bruiloft

Gefeliciteerd jullie zijn al een halve eeuw getrouwd! Vijftig jaar samen is heel bijzonder en daarom wordt dit ook het gouden huwelijk genoemd. Reden genoeg om dit goed te vieren en eens uit te pakken met een Bruiloft DJ.

 

Jaar 30 tot en met 45: van parel tot saffier

30 jaar: Parel

Een parel of parelmoer huwelijk betekent dat jullie 30 jaar getrouwd zijn.

35 jaar: Koraal

Zijn jullie 35 jaar getrouwd? Wat een mijlpaal! Hoewel niet veel mensen het koralen huwelijk vieren als ze 35 jaar getrouwd zijn, is het wel leuk om samen iets te doen. Ga bijvoorbeeld romantisch uit eten om het jubileum te vieren.

40 jaar: Robijn

Als jullie 40 jaar getrouwd zijn, heet dat het robijnen huwelijk en is het wel een feestje waard!

45 jaar: Saffier

Een saffieren huwelijk houdt in dat jullie 45 jaar lang lief en leed delen. Er horen geen tradities bij dit jubileum, dus jullie kunnen het helemaal naar jullie eigen zin invullen.

50 jaar: het Gouden jubileum

Na 50 jaar huwelijk bereik je een geweldige mijlpaal die maar weinig koppels halen: het gouden huwelijk. Reden genoeg om groots uit te pakken met een bijzonder feest voor al je geliefden! Boek een bruiloft DJ voor swingende muziek en vier jullie trouwdag op een onvergetelijke manier.

60 tot en met 90: Diamant tot Graniet

Worden jullie samen nóg ouder en ben je jong in het huwelijk getreden? Wellicht haal je dan ook nog wel de diamanten bruiloft (60 jaar), het briljanten (65 jaar) of zelfs het platina huwelijk (70 jaar). Ook het 75-jarige (Albast), 80-jarige (Eiken) en 90-jarige huwelijk (graniet) hebben een naam gekregen, maar een simpele rekensom leert ons dat het bijna onmogelijk is om deze vieringen bij leven mee te maken.

Jullie trouwdag uitbundig vieren? Neem contact op

Dit waren alle bruiloftsjaren op een rij. Wil jij jouw trouwjaar ook op een bijzondere manier vieren? Bij SKYFLY zorgen we voor een onvergetelijk feest! Neem nu vrijblijvend contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Vraag een persoonlijk gesprek aan