fbpx

Wat doet een ceremoniemeester?

Een goedgeorganiseerde bruiloft kan niet zonder een ceremoniemeester. Daarom is het vragen van een ceremoniemeester vaak één van de eerste dingen die je als bruidspaar doet, nadat je natuurlijk de getuigen hebt gevraagd. Behalve dat het een hele verantwoordelijke taak is, is het ook een eer om als ceremoniemeester gevraagd te worden. Het betekent namelijk dat de bruid en bruidegom op jouw organisatietalent vertrouwen om ervoor te zorgen dat het een onvergetelijke dag wordt. Ben je benieuwd wat een ceremoniemeester precies doet? Lees dan snel verder!

Taken van de ceremoniemeester: de voorbereiding regelen

Ruim voor de daadwerkelijke bruiloft is de ceremoniemeester al druk bezig met de huwelijksvoorbereidingen. Uiteraard in nauw overleg met het bruidspaar. Zij bepalen immers hoe de dag eruit gaat zien en welke taken ze willen toevertrouwen aan de ceremoniemeester. Ben je gevraagd als ceremoniemeester, bespreek dan van tevoren goed wat er van je verwacht wordt. Op basis daarvan kun je een bruiloft checklist samenstellen, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.

Taken ceremoniemeester checklist:

Meestal bestaan de taken voor de ceremoniemeester qua voorbereiding uit het:

  • versturen van de trouwkaarten;
  • bezoeken van de trouwlocatie;
  • bijhouden van alle speeches en stukjes;
  • opstellen van een draaiboek voor de dag zelf;
  • beheren van een eventuele cadeaulijst;
  • afstemmen van praktische zaken met gasten, leveranciers en andere betrokkenen zoals de bruiloft DJ.

Als het bruidspaar een bruiloft DJ heeft ingehuurd, dan bespreekt de ceremoniemeester vooraf de wensen met betrekking tot het programma. Zodat gasten die een lied willen zingen, een sketch willen opvoeren of een anekdote willen vertellen op de juiste wijze en op het juiste moment kunnen worden aangekondigd. Vergeet hierbij ook niet de eventuele audiovisuele ondersteuning in de vorm van muziek, licht of video door te nemen.

De trouwkaarten versturen is een belangrijke taak van de ceremoniemeester

Het bruidspaar bepaalt natuurlijk zelf wie ze willen uitnodigen voor de huwelijksvoltrekking en het bruiloftsfeest. Ook de keuze voor een trouwkaart is persoonlijk. Zodra de gastenlijst echter compleet is en de kaarten geleverd zijn, is het aan de ceremoniemeester om deze te versturen. Meestal gebeurt dit zo’n 8 weken voor de bruiloft. Dit is erg handig omdat je op deze manier de kans hebt om een persoonlijk briefje toe te voegen met extra informatie over bijvoorbeeld de planning van de dag, het opvoeren van stukjes en eventueel een verrassing voor het bruidspaar. Gasten weten op die manier meteen bij wie ze terecht kunnen met vragen en hoe zij zich kunnen aan- of afmelden.

Rol ceremoniemeester op de dag zelf: het eerste aanspreekpunt

Na weken van voorbereiding is het dan eindelijk zover, de grote dag is aangebroken. De ceremoniemeester is al vroeg in touw om ervoor te zorgen dat alles volgens draaiboek verloopt. Van het assisteren bij het maken van de trouwfoto’s en het ontvangen van gasten tot het beantwoorden van vragen. Als ceremoniemeester ben jij er om ervoor te zorgen dat het bruidspaar zich nergens druk over hoeft te maken en volop kan genieten van de mooiste dag van hun leven. Jij weet precies waar de bruidstaart moet staan, wanneer de vader van de bruid een speech gaat geven en op welke bruiloft muziek de openingsdans gedanst gaat worden. Wordt er tijdens het feest een verzoeknummer aangevraagd waarvan het bruidspaar vooraf heeft aangegeven dat ze dat echt niet willen horen? Dan houdt de SKYFLY DJ hier rekening mee en wordt dit nummer niet gedraaid. Ook houd jij je hoofd koel als er iets onverwachts gebeurt. Een rode wijnvlek op de witte jurk van de bruid of de DJ die ziek is? Dan ben jij als ceremoniemeester de Eerste Hulp bij Bruiloftsincidenten. Gelukkig weet jij dat er bij SKYFLY altijd een ervaren back-up DJ paraat staat, zodat jouw draaiboek gewoon volgens plan blijft verlopen. En die vlek? Die tover jij zo weg met een beetje witte wijn en spa rood.

Meer weten over de takenlijst van een ceremoniemeester?

Ben je als bruidspaar of ceremoniemeester op zoek naar een bruiloft DJ die met je meedenkt, je werk uit handen neemt en op de dag zelf aan een half woord genoeg heeft? Neem dan gerust contact met ons op. In een persoonlijk gesprek bespreken we alle wensen en details, zodat jullie van tevoren precies weten waar jullie aan toe zijn. Die taak kun je dan alvast met een gerust gevoel afvinken!

Vraag een persoonlijk gesprek aan